Een arbeidsdeskundig onderzoek kan uitval op het werk voorkomen of beperken.

Belasting en belastbaarheid

De arbeidsdeskundige onderzoekt onder meer de balans tussen arbeidsbelasting en belastbaarheid van een persoon. Ik vervul als arbeidsdeskundige een sleutelrol bij het terug vinden van deze balans als deze door ziekte, een ongeval of arbeidshandicap is verstoord of dreigt te worden verstoord.

Re-integratie

Bij arbeidsongeschiktheid geeft vroegtijdig arbeidsdeskundig onderzoek inzage in de kans op re-integratie en mogelijke belemmeringen hiervoor. Het leidt tot een plan van aanpak waarbij bijvoorbeeld de werkplek of het takenpakket (tijdelijk) worden aangepast.

Voorkom loonsanctie!

Voor werkgevers is het laten uitvoeren van een arbeidsdeskundig onderzoek niet wettelijk verplicht, maar het UWV hecht er veel waarde aan. Tijdens de eerste twee jaar van ziekte wordt een actieve houding van de werknemer en werkgever verwacht ten aanzien van herstel en re-integratie. Het doel is immers om bij ziekte tijdig en adequaat aan de slag te gaan met verzuim en re-integratie, zodat de werknemer zo snel en volledig mogelijk weer aan het werk kan en instroom in de WIA wordt voorkomen. Wanneer de inspanningen onvoldoende zijn en bijvoorbeeld het arbeidsdeskundig onderzoek te laat wordt ingezet, kan het UWV de werkgever verplichten om de loondoorbetaling te verlengen met maximaal 52 weken; een loonsanctie dus.

Heb je vragen? Neem contact met mij op.

Preventieve inzet van de arbeidsdeskundige

Een arbeidsdeskundig onderzoek kan uitgevoerd worden bij arbeidsongeschiktheid, maar ook preventief als er sprake is van een disbalans tussen mens en werk. In het eerste geval worden mogelijkheden voor re-integratie onderzocht. Bij preventief onderzoek kan uitval van een medewerker voorkomen worden. In beide situaties mogen werkgevers rekenen op een objectief oordeel van Arbeidskompas.

Voor ondernemers

Arbeidskompas gelooft in de veerkracht van mensen, in het vermogen om overeind te krabbelen, ook als we fysiek of mentaal ons werk niet aankunnen.

Je vindt die veerkracht gemakkelijker als er iemand naast je staat die jou helpt en begeleidt. Arbeidskompas ondersteunt jou bijvoorbeeld bij het vooruit kijken; wie ben jij als persoon en op welke manier blijf jij fit, actief en met plezier aan het werk tot het moment dat je wilt stoppen. Door middel van een arbeidsdeskundig onderzoek ontdekken we waar je vastloopt en wat mogelijke oplossingen zijn.

Benieuwd wat Arbeidskompas voor je kan doen? Neem dan gerust contact op.

Arbeidskompas levert maatwerk

Samen met Arbeidskompas sta je sterker en kun je weer verder. De begeleiding is afhankelijk van wat jij nodig hebt en wat bij jou past. Het is dus altijd maatwerk. Arbeidskompas kan voor diagnostiek onder meer gebruikmaken van gevalideerde vragenlijsten die inzicht geven in werk en welbevinden.

Second opinion

Ook bij een second opinion staat Arbeidskompas aan jouw zijde. Neem contact op voor meer informatie.